“Ha haragot dédelgetsz, az olyan, mintha mérget innál, és azt várnád, hogy a másik haljon meg.” Buddha

A harag azon érzelmeink közé tartozik, amelyek nagyon intenzíven be tudják indítani a lefelé tartó negatív érzelmi hatásokat, ahogy Esther Hicks érzelmi vezérlőrendszer skáláján is látható. David R. Hawkins a következőképpen nyilatkozott a haragról: “Ez az energia erőszak, fenyegetés és támadás által kerekedik felül a félelem forrásán. Ingerlékeny, lobbanékony, keserű, erőszakos és sértődékeny. Szereti kiegyenlíteni a számlát, mint, amikor kijelenti: Jössz te még az én utcámba!” Általában azért alakul ki, mert valamely lényeges szükségletünk nem elégül ki egy adott helyzetben, a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan mi szerettük volna.

A harag nem jó tanácsadó mondják, de mit tegyünk, ha mégis belekerülünk egy intenzív haraggal teli érzelmi állapotba?

Először is engedjük meg, éljük meg, erősítsük fel és mondjuk ki magunkban a fájdalmas mondatokat, kiáltsuk, mozogjuk ki magunkból, írjuk le, égessük el. Számtalan módszer létezik a harag felszabadítására, először is tudatosítsuk magunkban, hogy nem kell várnunk egy másik emberre, hogy felszabaduljunk, hiszen egyedül is fel tudjuk szabadítani magunkat. Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy engedjük meg, adjunk neki időt és teret, hogy megélhessük, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor sajnos olyan mások fognak ennek áldozatává esni, akik nem tehetnek a bennünk lévő tomboló viharról.

Nagyon fontos, hogy mindezt úgy tegyük, hogy képesek vagyunk szeretni és elfogadni önmagunkat, még akkor is, ha esetlegesen megijedünk a bennünk dúló érzelmek intenzitásától és megnyilvánulásától. Az érzelmek transzformálódása a megengedésben és elfogadásban rejlik, ha hajlandó vagy megbékélni azzal a ténnyel, hogy ez van jelenleg benned és szemlélődéssel tekintesz a benned megjelenő érzésekre, elfogadod azokat, akkor azt tapasztalhatod, hogy átalakulásnak indulnak.

Az elfogadás nem csak önmagadra és a benned levő dolgokra, hanem a haragot okozó körülményre is vonatkozik. El tudod fogadni, hogy az a személy, aki megbántott is ember, önálló érzésekkel, nehézségekkel, vagy ellenállsz? Amikor saját belső küzdelmeinkkel elfogadásban vagyunk, érdemes megtenni ugyanezt a különböző körülményekkel, a minket körbevevő személyekkel is. A harag azért alakul ki, mert belső várakozásaink, vágyaink, szükségleteink ellenállásba kerülnek a valósággal. A körülmények és mások elfogadásával azonban túl tudunk jutni a bennünk levő szűkös tereken, kicsinyességeken, kitágítva a bennünk levő teret, átalakítva ezzel a harag igen erőteljes energiáját.

A jó hír az, hogy amilyen erővel képes pusztítani ez az erő, olyan erővel tud támogatni minket és másokat, ha sikerül áttranszformálni azt. A harag egy nagyon jó katalizátor lehet céljaink elérésében, sportolásban, új utak elindításában, alkotásban, e tevékenységeken keresztül is át tudjuk alakítani azt.

Ezen módszerek az elégedettségünket növelik, amely már a felfelé ívelő spirál egyre szebb minőségei felé kalauzol bennünket. Arra bíztatlak tehát, hogy ne fojtsd le, engedd meg, fogadd el, éld meg, tedd bele konstruktív tevékenységekbe és hagyd átalakulni a haragodat elindulva ezzel fölfelé az érzelmi spirálodban!

Facebook megosztás

Oszd meg barátaiddal ezt a bejegyzést!