Pénz és spiritualitás. A siker és boldogság kereső emberek általában kétféle irányból közelítik meg e fogalmakat. Vagy az anyagi világ felől, amely azt kultiválja, hogy teljesedj ki, valósítsd meg önmagad, éld át a gazdagságot és az azzal járó életet, utazásokat, csúcs élményeket, csillogást, vagy a spiritualitás irányából, a mélyebb igazságot keresve, az önismeret, a meditáció, a belső megvilágosodás által.

“Minden út jó, amelyik elvezet valahová”, ahogy Popper Péter írja, mindkét irány tartogat lehetőségeket, és ezen utak egy ponton áldásos, ha találkoznak. Az élet mindig egyensúlyra törekszik, aki a világi siker irányából közelít és kizárólag a pénzt és sikert hajszolja, egy idő után kiég, aki pedig spirituális gyakorlatai közben éhezik,  nem a saját belső valódi szükségletei mentén él, netán folyamatosan aggódik pénzügyi helyzete miatt,  még nem tudta megélni azt az állapotot, amikor az élet a tenyerén hordozza, ősbizalomban és bőségben élhet.

Az életünkben minden szélsőséget azért kapunk, hogy felfedezzük a mögötte rejlő mélyebb összefüggéseket, igazságokat és megtaláljuk mindenben a valódi bölcsességet, az arany középutat. Ahogy a természetben is, festményeken és fényképeken is megjelenik az aranymetszés technikája, amely egy olyan arányosság, ami egyensúlyt teremt a szimmetria és az aszimmetria között, az egész életünk a poláris világunk kiegyensúlyozásáról szól, külső és belső világunkban egyaránt. Amikor néhány nagyon gazdag ember, elérte azt, amiről mások csak álmodnak, azt érezte, hogy nem boldog, vagy azért, mert eljutott a siker hajszolásának a határáig, amin túl már nem okozott örömet számára ez a fajta hozzáállás, vagy azért, mert elvesztette azokat az embereket, akiket szeretett.

Hiába a siker, pénz és csillogás, minden ember egy adott ponton szembesül azzal, hogy a pénzét nem viheti magával, ahogyan Steve Jobs is írt erről  halálos ágyán. Ekkor feljönnek a transzcendenciát érintő kérdések, mint: Mi végre élünk? Hová tart az életünk? Mi az életünk értelme? Mik a legfontosabb értékek számunkra az életben? Az ember az életből jóval kevesebbet képes megélni, amíg nem indul el befelé, felfedezni a belül rejlő csodákat, ahol útközben kevésbé válaszokkal, sokkal inkább még több kérdéssel találkozik. Mégis ez az az út, amin egy idő után azt kezdjük érezni, hogy még soha nem éreztünk ehhez fogható belső nyugalmat. Nem lesz szükségünk arra, hogy drága autókkal, és ruhákkal fedjük el belső bizonytalanságainkat.

A másik oldalról közelítve viszont az az ember, aki belül egyre nagyobb békére talál, ötleteivel, szolgáltatásaival sokat tud adni a világnak, azáltal, hogy minőségi életet él, még jobban kiteljesítheti saját és mások életét, példát mutatva ezzel mások számára. Pont az tenné jobbá a világot, ha a nagyobb pénzek bölcs emberek kezében lennének, hiszen általa sokkal többen részesedhetnének pozitívan a világban. Nem utolsó sorban az életünk nem csupán a miénk, képességeinket, jóllétünket nem tartogathatjuk pusztán önmagunk számára. Ha mi magunk nem állunk bele tehetségünkbe, tudásunk átadásába, nem teljesítjük feladatunkat, és ezáltal másoktól is elvesszük azt a lehetőséget és csodát, amit az adna, ha kibontakoztatnánk magunkat.

Akár innen, akár onnan közelítesz, gratulálunk, azáltal, hogy a Spirituális Marketing blogját olvasod, úgy tűnik útjaid találkoznak, találkoztak! Kezdetét veheti a valódi, belülről jövő inspirált munka, ami már nem is munka, hanem hobbi, és nem pusztán az öncélt, hanem a közcélt is szolgálja.

Amennyiben szeretnéd felismerni és átírni Pénzügyekkel kapcsolatos korlátozó hiedelmeidet, vagy csak kiváncsi vagy milyen viselkedés minták futnak ezzel kapcsolatban, akkor szeretettel várunk Pénzügyi Alkímia Workshop-unkon. Bővebb információ és jelentkezés »