Az egész életünk egy versenyfutás. Miért mondom ezt? Egész életünkben valamit hajtunk és attól a valamitől várjuk az üdvösséget. Ugyanígy van ez a pénzzel és sikerrel. Legtöbbször azt gondoljuk, ha gazdagok leszünk és sikeresek, akkor boldogok leszünk. A nyugati világ célokat tűz ki, önmegvalósításról beszél és igyekszik azokat az „álmokat” megvalósítani. A kelet ezzel szemben befelé figyel, a békét keresi az utazás közben. Volt már veled olyan, hogy azt gondoltad egy jó célért küzdesz, de menet közben végig frusztrált, ideges voltál és rosszul érezted magad a bőrödben?

Van, aki egy célért, legyen az siker vagy gazdagság évtizedeken át képes így élni. Pszichológusként volt már olyan kliensem, aki 11 éven át hajnaltól éjszakáig dolgozott és húzta az igát örömek nélkül, mert azt gondolta, hogy ha előteremt egy megfelelő egzisztenciát, akkor lesz boldog, akkor lesz családja stb. 36 évesen aztán párkapcsolat, család, nagyrészt barátok nélkül felébredt és rájött, hogy az elmúlt 11 évét mire pazarolta, és mindeközben minden mást elhanyagolt, beleértve a saját családját is. Számomra ez egy rendkívül tanulságos történet volt. Megértettem, hogy a célokkal önmagukban nincs baj, sőt jó, ha tudjuk tudatosan az irányt, hogy mi okozna számunkra örömet és nagyobb teljességet, és elérésük elképzelhető, hogy valóban örömet okoz. Ám az egész életünk egy utazás, és amennyiben az utat nem tiszteljük és abban, amiben most jelenleg vagyunk, nem vagyunk jelen, hanem a jövőt kergetjük, akkor bármit is teszünk izzadságszagúvá válik. Lehet hosszú az út a célunkig, hogy akarjuk eltölteni a köztes időt?

A kelet régóta tudja, hogy az egész világunk belülről indul ki, ami bennünk van, az vetül ki a külvilágunkra. Így a „hiszem, ha látom” kifejezést megfordítva az élet úgy működik, hogy „látom, ha hiszem”. Ha elhiszem magamról, hogy megérdemlem a jót, az örömöt, a teljességet, a sikert, a bőséget az életembe, jól érzem magam a bőrömben, akkor az további bőséget teremt. Ezzel szemben, ha a hiányban élek, akkor a hiány további hiányállapotokat teremt. A jólét teremti a sikert és a bőséget és nem fordítva. A jelenlétünkből, az elfogadásból, önnön teljességállapotunk eléréséből, békénkből aztán olyan ötletek születnek meg, amelyek szívünkből szólnak és képesek kiteljesíteni a saját és mások életét. Ha jelen vagy az életedben, a saját utazásodban, akkor aggodalmaiddal nem hozol létre több gátat, nem okozol több problémát és a kisugárzásod, viselkedésed hatására sokkal több lehetőséget teremtesz (pl. jobban kommunikálsz, mások jobban fognak érdeklődni a projekted iránt, mert hiteles embernek fognak látni). És természetesen nem utolsó sorban, nagyon fontos, hogy élvezni fogod az utazást, hiszen mi másért lennénk itt, mint, hogy élvezzük azt az időt, amely megadatott a számunkra?