Észrevetted, hogy az emberek a pénzügyi kérdéseiket, pénzügyi helyzetüket tabuként kezelik? Volt már veled olyan, hogy egy közeli jó barátod sem szívesen beszélt neked pénzügyeiről? Nekem volt. Egy alkalommal észrevettem, hogy a legjobb barátnőm, akivel gyermekkorunk óta az összes kínos történetünket megosztottuk és sokféle helyzeten mentünk keresztül, szinte mindenről szívesen beszélgetett velem, de a pénzügyeiről nem. Azóta sokakon észrevettem, hogy ha ilyen témához érkezünk és konkrétumokba szeretnénk belemenni, sokan nem válaszolnak, megköszörülik a torkukat és nagyvonalúan igyekeznek elterelni a témát. Miért történik ez?

Tabuvá vált a pénz témája társadalmunkban. Az egész életünket meghatározza, hogy mennyi pénzünk van. Ha evolúciós szempontból nézem, a pénz a mai világ bölénye, csak éppen nem festünk pénzérméket falunkra, ahogyan az ősember tette. De ahhoz hasonlóan, a mai kor embere is piedesztára emeli a pénzt, és szeretünk álmodozni róla, nézzük csak meg hány ember játszik a világban lottót egy olyan nyerési valószínűség mellett, ami leginkább a 0-hoz közelít. Nincs olyan ember, aki ne gondolkodott volna el azon, hogy mit tenne, ha megnyerné a lottót. Vágyunk a pénzre, de nem is merünk beszélni róla. A pénz, azáltal, hogy a mai világban nagyrészt a túlélésünk záloga, rengeteg félelmet, szorongást, kérdést és vágyat aktivál bennünk. Ez magyarázhatja azt, hogy szorongással tölt el bennünket, amikor pénzügyeinkről kérdeznek bennünket. Azonban mégiscsak fontos, hogy beszéljünk róla.

Az életünk kikerülhetetlen, szerves része jelenleg, habár sokan azt mondjuk, hogy a pénz nem számít, de mégis meghatározza életminőségünket, mindennapjainkat, azt a helyet, ahol dolgozunk, amit csinálunk, ahogyan élünk, és sok esetben azt, hogy a családunknak és a közvetlen környezetünknek milyen életet tudunk biztosítani. Az, hogy beszélünk a pénzről egy lehetőség a számunkra. Fontos megosztani érzéseinket, tapasztalatainkat másokkal, hiszen ezáltal tudunk fejlődni, jobban rálátni saját belső tendenciánkra, korlátainkra. Mások megosztásai által, „több szem többet lát”, ráláthatunk másfajta hozzáállásokra, másfajta pénzügyi attitűdökre, ami lehetőséget biztosít számunkra, hogy újfajta módon tekintsünk az életünkre. Mi lenne, ha azt mondanád a párodnak, te nem számítasz? Azt hiszem a kapcsolat nem sokáig maradna meg.

Ugyanígy a pénzzel kapcsolatos belső kapcsolatunk is fontos, hogy meg tudjon újulni. Ehhez első körben szükség van rá, hogy tudatosítsuk, habár a pénzen kívül számtalan igen lényeges dolog van az életben, azért a pénz számít, és merjük vele kapcsolatos érzéseinket, gondolatainkat megosztani másokkal és kérdezzük meg ugyanerről ismerőseinket! Merjünk kilépni a hallgatag állapotból, és induljunk el a fejlődés útján, hiszen ez a módja annak, hogy közelebb kerüljünk a bőség állapotához, és megteremtsük azt a pénzmennyiséget az életünkben, amivel jólétben élhetünk, és amivel elégedettek tudunk lenni.